FANDOM


Codmw2

Call of Duty: Modern Warfare 2Edit

Modern warfare 2
Ontwikkelaar(s) Infinity Ward
Uitgever(s) Activision Blizzard
Muziek Hans Zimmer
Uitgebracht 10 november 2009 [1]
Genre(s) First-person shooter
Speelmode(s) Singleplayer, Multiplayer, split-screen
Engine IW 4.0
Leeftijdsklasse PEGI: 18+
ESRB: M
BBFC: 18
USK: 18+
OFLC: MA15+
Platform(s) PlayStation 3, Xbox 360, PC
Media Blu-ray, Dvd, Steam
Voorloper Call of Duty 4: Modern Warfare (in verhaal), Call of Duty: World at War (in serie)
Uitbreiding(en) Stimulus Package, Resurgence Package
Verzamelpakket(ten) Hardened Editie en Prestige Editie alleen voor Xbox 360 en de Playstation 3
Vervolg Call of Duty: Black Ops
Website http://modernwarfare2.infinityward.com/

Modern Warfare 2 is een first-person shooter ontwikkeld door Infinity Ward en is uitgebracht op 10 november 2009 door Activision Blizzard voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Modern Warfare 2 is een direct vervolg op Call of Duty 4: Modern Warfare, dat zich in tegenstelling tot alle andere spellen uit de Call of Duty-reeks in het heden afspeelt in plaats van tijdens de Tweede Wereldoorlog. De boventitel 'Call of Duty' was geannuleerd, en het spel zou nu Modern Warfare 2 heten. Achteraf bleek de titel CoD toch te blijven staan op de covers, maar dit was alleen om potentiële klanten niet mis te lopen. Het spel heet nog steeds Modern Warfare 2.

Op 11 mei 2009 heeft Infinity Ward de eerste gameplaybeelden gepubliceerd.[2] Op de E3 persconferentie van Microsoft heeft Infinity Ward een stukje laten zien waarin het spel gespeeld wordt.

InhoudEdit

GameplayEdit

SingleplayerEdit

De singleplayer campagne is in Modern Warfare 2 een zeer filmische ervaring, die het diepe verhaal vertelt met scripted events, een soort van cutscenes gedurende de gameplay. Voor elke missie krijgt de speler een samenvatting van zijn/haar opdracht in die missie.

Het verhaal begint vijf jaar na de gebeurtenissen in Call of Duty 4: Modern Warfare. De Ultranationalistische namen in Rusland de macht over en hun overleden leider, Imran Zakhaev, werd gezien als de held van het nieuwe Rusland, hoewel hij een terrorist was. Makarov, een vroegere luitenant onder Zakhaev, nam de macht over en kon zich uitleven nu hij niet meer in toom gehouden werd door Zakhaev. Hij was verantwoordelijk voor meerdere terroristische aanslagen, waarvan de ergste de aanslag op het fictieve Russisch vliegveld Zakhaev International Airport was. Deze aanslag wordt getoond in de vorm van een missie, waar men als soldaat Allen, een undercoveragent van de CIA, meedoet met Makarov. Uiteindelijk bleek dat Makarov de agent doorhad; hij doodde soldaat Allen en liet zijn lichaam achter, waardoor Rusland dacht dat de aanslag het werk van Amerikanen was.

Rusland reageert met een invasie op de Verenigde Staten, deze invasie maakt de speler mee als soldaat James Ramirez. Op de achtergrond van de invasie probeert Task Force 141 (de "sterkste militaire eenheid ooit") Makarov te vinden en verdere aanslagen te verijdelen,waaronder in Rusland en Rio de Janeiro. Met deze eenheid speelt als Task Force 141- Sergeant Gary 'Roach' Sanderson onder leiding van Capt. 'Soap' MacTavish, de persoon waarmee de speler speelde in Call of Duty 4: Modern Warfare.

Co-operatief/Special OpsEdit

Er is in Modern Warfare 2, in tegenstelling tot zijn voorganger, een mogelijkheid om coöperatief te spelen in een spelmodus die apart staat van de single- en multiplayer. In deze modus, Special Ops genaamd, speelt men met maximum 2 spelers door missies die variëren in speelduur van 1 tot 15 minuten. Special Ops bevat in totaal 23 missies. Het doel is om door alle 'sets' van missies (Alpha, Bravo, Charlie, Delta en Echo) te komen, na elke set worden de missies moeilijker. De missies zijn vrij gevarieerd; er zijn 'stealth'-missies, waarbij men zo stil mogelijk doorheen moet komen. Verder zijn er ook missies waarbij de speler zo lang mogelijk verschillende golven van vijanden moet overleven. Ook zijn er sneeuwscooter-races en 'two-player only' missies waarbij de één vanuit een luchttoestel dekking geeft op de andere speler die van A naar B moet komen.

MultiplayerEdit

De online multiplayer is in dit spel het grootste onderdeel en bouwt deels verder op de formule die Call of Duty 4: Modern Warfare introduceerde. Er is een vast ranking systeem. Voor alles wat de speler doet in het spel krijgt hij/zij experience points waarmee hij/zij hogere levels behaalt. Met hogere levels speelt men meer wapens en voordelen vrij. Die kan men allemaal combineren in de Create-a-Class modus. Ook kunnen er nieuwe titels en emblemen vrijgespeeld worden door speciale opdrachten te doen. De titel en embleem die de speler actief heeft staan kunnen andere spelers zien, en dus kunnen ze ook zien dat de speler bijvoorbeeld een moeilijke opdracht heeft gehaald. In de titels heeft men als basis een plaatje waar dan tekst op staat; de emblemen zijn een soort badges die een plaatje laten zien.

Een nadeel bij zowel de PC-versie, als de console-versie is dat er geen gebruik wordt gemaakt van zogenaamde "dedicated servers", maar van het nieuw opgezette IWNET (Dat speciaal voor de consolegebruikers is ontworpen). De mogelijkheid om zelf te kiezen op welke map en met welke spelers er wordt gespeeld vervalt, en het maximale aantal spelers per map is beperkt tot maximaal negen tegen negen spelers. Naast dit beperkt aantal spelers, maakt IWNET gebruik van de peer-to-peertechnologie, waarbij de PC of console van één van de deelnemers, meestal degene met de snelste verbinding, automatisch wordt geselecteerd om de game te hosten (dat wil zeggen dat deze computer als gastheer voor het spel dient, waar alle andere spelers mee worden verbonden).

Omdat een PC of console met zelfs de snelst mogelijke internet verbinding minder capaciteit heeft dan de eerder genoemde servers, vertoont de online multiplayer de nodige gebreken in vergelijking met spellen die wel gebruikmaken van vaste servers. Hierbij worden vele spelers in het spel belemmerd omdat ze signaalvertraging (ook wel "lag" genoemd) hebben. Als de host bezwijkt onder het aantal connecties kan het voorkomen dat er midden in het spel gewisseld moet worden van host. Daarnaast verschijnen er steeds meer programma's waarmee de beveiliging van Steam (VAC) te omzeilen en zelfs te blokkeren valt, waardoor er een grote toename is van het aantal valsspelers in het spel. Deze valsspelers hebben bv. een ongelimiteerd aantal kogels, vliegen in de lucht of kijken door muren heen.

LeeftijdsbeoordelingEdit

Er zijn veel vragen geweest naar de leeftijdsbeoordeling van Modern Warfare 2, met name door PEGI. Veel mensen zeiden gewoon dat het net als z'n voorganger een PEGI: 16+ zou worden, maar dit is steeds minder geworden nadat de "Infamy" trailer uitkwam, waarbij in één scène een hele verdieping van een vliegveld besmeurd ligt met bloed en lijken. Die bloedvlekken zijn te vergelijken met die van Grand Theft Auto: San Andreas, Er is een missie in de singleplayer-campagne waarin de speler zich als undercover CIA agent aansluit bij een terrorist om zijn vertrouwen te winnen en om informatie door te kunnen geven naar de CIA. Hierbij kan de speler ervoor kiezen om op een Russisch vliegveld onschuldige burgers in koelen bloede te doden. Volgens één van de schrijvers van het spel was dit een nodige missie. Volgens hem wilde Infinity Ward de speler zo dicht mogelijk bij de aanval brengen.[3] Het CDA heeft in verband met dit level nog gepraat over een mogelijk verbod op Call of Duty: Modern Warfare 2. Bij het opstarten van het spel wordt gevraagd of men het level wil overslaan. Modern Warfare 2 heeft uiteindelijk een 18+-label gekregen.

Multiplayers MapsEdit

De levels die gespeeld kunnen worden in multiplayer (online) zijn:

 • Afghan (Plaats: Crashplaats van een AC-130 Hercules in Afghanistan)
 • Derail (Plaats: Besneeuwde treinopslag ergens in Rusland)
 • Estate (Plaats: Een landhuis op de grens van Gregoriaans-Rusland gebaseerd op het campain level Loose Ends)
 • Favela (Plaats: Een klein deel van een 'favela' in Rio De Janeiro)
 • Highrise (Plaats: Een dak van een wolkenkrabber in New York)
 • Invasion (Plaats: Een stad in Afghanistan)
 • Karachi (Plaats: In Pakistan in de stad Karachi)
 • Rundown (Plaats: Een stad in Brazilië)
 • Quarry (Plaats: Een steengroeve in Brazilië)
 • Rust (Plaats: Een verlaten industriegebied in Afghanistan)
 • Sub Base (Plaats: Een haven dichtbij Petropavlovsk, Rusland)
 • Skidrow (Plaats: Een buurt in New York)
 • Scrapyard (Plaats: Een vliegtuigkerkhof in Afghanistan gebaseerd op het campain level The Enemy of my Enemy)
 • Terminal (Plaats: Zakhaev International Airport Moscow, in Moskou, Rusland)
 • Underpass (Plaats: Een verlaten gebied onder een half afgebouwd stuk snelweg in Brazilië)
 • Wasteland (Plaats: Een open landschap dichtbij Tsjernobyl, gebaseerd op de map Brecourt uit Call of Duty 2)

Nieuwe mapsEdit

Stimulus PackEdit

 • Bailout (Plaats: Een appartementencomplex in het noordoosten van de staat Virginia in de VS)
 • Storm (Plaats: Een industrieterrein in Rusland)
 • Salvage (Plaats: Een schroothoop dichtbij Petropavlovsk in Rusland)
 • Crash (Plaats: Een neergestorte helikopter in het Midden-Oosten, uit Call of Duty 4: Modern Warfare)
 • Overgrown (Plaats: Een dorp in het Kausasusgebergte, Rusland, uit Call of Duty 4: Modern Warfare)

Resurgence PackEdit

 • Carnival (Plaats: Een verlaten kermis in Brazilië)
 • Vacant (Plaats: Een verlaten Russisch kantoorgebouw, uit Call of Duty 4: Modern Warfare)
 • Fuel (Plaats: Olieraffinaderij in Afghanistan)
 • Trailer Park (Plaats: Een woonwagenkamp in Amerika)
 • Strike (Plaats: Een stad in het Midden-Oosten, uit Call of Duty 4: Modern Warfare)

MultiplayerEdit

Hieronder staan alle speelbare wapens in de multiplayer (online) functie en het level dat nodig is om het wapen vrij te spelen:

Primary WeaponsEdit

Secondary weaponsEdit

EquipmentEdit

Special grenadesEdit

 • Flash grenade x2 (vanaf begin speelbaar)
 • Stun grenade x2(vanaf begin speelbaar)
 • Smoke grenade x1 (vanaf begin speelbaar)

AttachmentsEdit

 • Grenade Launcher (voor Assault Rifles)
 • Red Dot Sight (voor Assault Rifles; Sub-machine guns; Light-machine guns; Machine pistols en Shotguns)
 • Silencer (voor Assault Rifles; Sub-machine guns; Light-machine guns; Sniper rifles; Machine pistols; Shotguns en Handguns)
 • ACOG Scope (voor Assault Rifles; Sub-machine guns; Light-machine guns en Sniper rifles)
 • FMJ (Full Metal Jacket)(voor Assault Rifles; Sub-machine guns; Sniper rifles; Machine pistols; Shotguns en Handguns)
 • Explosive rounds (FMJ versie voor de MG4 en de M240 Light-machine gun)
 • Shotgun (voor Assault Rifles)
 • Holographic Sight (voor Assault Rifles; Sub-machine guns; Shotguns; Machine pistols en Light-machine guns
 • Heartbeat Sensor (voor Assault Rifles,Light-machine guns en Sniper rifles)
 • Thermal Sight (voor Assault Rifles; Sub-machine guns; Light-machine guns en Sniper rifles)
 • Extended mags (voor Assault Rifles; Sub-machine guns; Handguns; Shotguns; Machine Pistols; Light-machine guns en Sniper rifles)
 • Tactical knife (voor Handguns)

PerksEdit

Elke class kan op één moment drie perks actief hebben. Elke perk heeft zijn voordeel en door gebruik ervan kan de Pro vrijgespeeld worden door de bijbehorende challenges te voltooien.

Perk 1Edit

 • Marathon - Onbeperkte sprint (vanaf begin speelbaar)
  • Challenge: 26 mijl rennen met Marathon aan
  • Pro: Sneller klimmen
 • Sleight of Hand - Sneller herladen (level 4)
  • Challenge: 120 kills met Sleight of Hand aan
  • Pro: Snellere ADS (Aim Down Sight, oftwel vizier gebruiken)
 • Scavenger - Het opnemen van ammunitie van dode medespelers (level 13)
  • Challenge: 100 keer ammunitie opnemen met Scavenger
  • Pro: Beginnen met maximale ammunitie
 • Bling - Twee attachments op het primaire wapen (level 21)
  • Challenge: 200 kills met een wapen met twee attachments
  • Pro: Twee attachments op het secundaire wapen
 • One Man Army - Wisselen naar een andere class (5 seconden) (level 45)
  • Challenge: 120 kills met One Man Army aan
  • Pro: Sneller wisselen naar een andere class (3 seconden)

Perk 2Edit

 • Stopping Power - Meer schade per kogel (vanaf begin speelbaar)
  • Challenge: 250 kills met Stopping Power aan
  • Pro: Meer schade aan vijandige voertuigen
 • Lightweight - Hogere bewegingssnelheid (vanaf begin speelbaar)
  • Challenge: 30 mijl sprinten met Lightweight aan
  • Pro: Snellere ADS na sprinten
 • Hardline - Één kill minder nodig voor killstreak reward (level 9)
  • Challenge: 40 killstreaks halen met Hardline aan
  • Pro: Één death minder nodig voor deathstreak
 • Cold Blooded - Onzichtbaar voor warmtegevoelige camera's (thermal), dus ook voor killstreak rewards die warmtegevoelige camera's hebben (level 25)
  • Challenge: 40 vijandige killstreak rewards vernietigen
  • Pro: Geen rode naam en richtkruis wanneer er op je gericht wordt
 • Danger Close - Meer schade door explosieven (granaten, granaatwerpers, RPG, e.d.) (level 33)
  • Challenge: 200 kills met explosieven met Danger Close aan
  • Pro: Meer schade door killstreak rewards in de lucht

Perk 3Edit

 • Commando - groter bereik voor messteken (vanaf begin speelbaar)
  • Challenge: 20 kills door messteken met Commando aan
  • Pro: Geen valschade (doodvallen wel mogelijk)
 • Steady Aim - Preciezer schieten uit de heup (vanaf begin speelbaar)
  • Challenge: 80 kills uit de heup met Steady Aim aan
  • Pro: Mogelijk om langer adem in te houden (bij Thermal Scope of Sniper Rifles)
 • Scrambler - stoort vijandige radar als ze dichtbij genoeg zijn (level 17)
  • Challenge: 50 korte-afstands kills met Scrambler aan
  • Pro: Langere periode tussen activatie en explosie van Claymores
 • Ninja - onzichtbaar voor Heartbeat Sensor (level 29)
  • Challenge: 50 korte-afstands kills met Ninja aan
  • Pro: Stille voetstappen
 • SitRep - Vijandige explosieven en Tactical Insertions zijn van een afstand en door muren heen zichtbaar (level 37)
  • Challenge: 120 Vijandige explosieven of Tactical insertions vernietigen met SitRep aan
  • Pro: Voetstappen van vijanden zijn luider
 • Last Stand - Pistool gebruiken voordat de speler doodgaat (level 41)
  • Challenge: 20 mensen doden in Last Stand
  • Pro: Explosieven zijn in Last Stand te gebruiken

Killstreak Rewards en DeathstreaksEdit

Killstreak Rewards worden toegekend bij een killstreak (onafgebroken reeks kills). Een speler kan één set van drie killstreak rewards kiezen (niet per class). Als killstreak rewards dezelfde hoeveelheid kills nodig hebben kunnen ze niet allebei worden geselecteerd. Er kan ook per class een deathstreak geselecteerd worden. Bij een bepaald aantal deaths zonder kills te pakken wordt dan een kleine bonus gegeven.

Killstreak RewardsEdit

 • UAV - Een spionage vliegtuig die met regelmatige intervals de positie van vijanden weergeeft. Het is met een geweer of raketlanceerder neer te schieten. (3 kills)
 • Care Package - Een pakket met een willekeurige killstreak reward (behalve Tactical Nuke, een andere Care Package of een Emergency Airdrop) of ammunitie, dat door een helikopter wordt bezorgd. Bij neerkomen kan het een speler doden als die direct geraakt wordt. (4 kills)
 • Counter-UAV - Klein vliegtuigje dat de radar van de tegenstander blokkeert. Het is met een geweer of raketlanceerder neer te schieten. (4 kills)
 • Sentry Gun - Een automatisch machinegeweer dat via bewegingssensoren vijandige spelers opmerkt en probeert neer te schieren. Spelers met Cold-Blooded worden niet opgemerkt. Sentry Guns kunnen worden kapotgeschoten of met één messteek worden vernietigd. (5 kills)
 • Predator Missile - De speler kan een bestuurbare raket afvuren. (5 kills)
 • Precision Airstrike - De speler kan een locatie en richting selecteren waarin bommenwerpers bommen werpen. (6 kills)
 • Harrier Strike - De speler kan een plek kiezen waar eerst 2 straaljagers bommen gooien en een derde straaljager blijft hangen en vijanden gaat beschieten. De laatste straaljager is met een geweer of raketlanceerder neer te schieten.(7 kills)
 • Attack helikopter- Een helikopter vliegt rond over de map een beschiet vijanden. Het is met een geweer of raketlanceerder neer te schieten. (7 kills)
 • Emergency Airdrop - Vier Care Packages worden bezorgd door een vliegtuig. Hierbij zitten geen nieuwe Care Packages, Emergency Airdrops, EMP's of Tactical Nukes. (8 kills)
 • Pave Low - een zwaargewapende helikopter vliegt rond over de map en beschiet vijanden Het is met een geweer of raketlanceerder neer te schieten, maar daar is twee keer zoveel schade voor nodig (twee Javelins of Stingers, vier RPGs of AT4-HS). (9 kills)
 • Stealth Bomber - Een voor de radar onzichtbaar vliegtuig vliegt over een door de speler geselecteerde locatie en gooit bommen (9 kills)
 • Chopper Gunner - Een helikopter met een door de speler te besturen machinegeweer. Vijanden worden rood gemarkeerd (met uitzondering van spelers met Cold-Blooded) en gezien door middel van een warmtegevoelige camera. Het is met een geweer of raketlanceerder neer te schieten. (11 kills)
 • AC-130 - Een vliegtuig met drie verschillende, door de speler te selecteren en besturen wapens (Grote raket, kleine raket, machinegeweer). Een AC-130 is met een Stinger Missile of Javalin neer te schieten. (11 kills)
 • EMP - een Elektromagnetische Puls zorgt ervoor dat alle elektronica van de vijanden niet meer werkt. Indien men de eigen EMP inzet, gaan ook de eigen airsupport ook kapot en is er geen Tactical Nuke meer in te roepen. (Al ingeroepen Tactical Nukes worden niet gestopt) (15 kills)
 • Tactical Nuke - Een nucleaire bom gaat af, waarbij iedereen (inclusief de speler die het heeft ingeroepen en zijn eventuele teamgenoten) wordt gedood, maar het team dat de bom heeft ingeroepen wint ongeacht de score. (25 kills)

DeathstreaksEdit

 • Copycat - De speler kopieert de class van degene die hem vermoord heeft (4 deaths) (vanaf begin speelbaar)
 • Painkiller - De speler heeft voor 10 seconden 3x zoveel leven (3 deaths) (level 6)
 • Martyrdom - De speler laat een granaat vallen als hij sterft (4 deaths) (level 27)
 • Final Stand -De speler krijgt nog een laatste kans voordat hij doodgaat. Hij kan alle wapens nog gebruiken en na genoeg 'rust' weer opstaan. (4 deaths) (level 39)